Το Μάιο του 2017 έγινε γνωστό μέσω των ΜΜΕ το εξής περιστατικό: στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου, οι τρεις αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου αρνήθηκαν την χορήγηση αναισθησίας σε γυναίκα προκειμένου να προβεί σε νόμιμη τεχνητή διακοπή κύησης, επικαλούμενοι λόγους ηθικής συνείδησης, όπως προβλέπεται ότι μπορούν οι ιατροί να κάνουν στο άρθρο 31 παρ. 1 ν. 3418/2005.
Η ιατρική πρακτική κατοχυρώνει το δικαίωμα της συνειδησιακής αντίρρησης για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών με σημαντική ηθική ή/και θρησκευτική χροιά, όπως είναι η διακοπή της κύησης ή η θεραπεία αντισύλληψης.
Το νομικό πλαίσιο της χώρας μας στο άρθρο 304 του Ποινικού Κώδικα κατοχυρώνει την τεχνητή διακοπή κύησης για την προστασία της ζωής της υγείας της εγκύου, ως ελέυθερη επιλογή της εγκύου, για λόγους παθολογίας του εμβρίου και για κοινωνικούς λόγους (πχ. βιασμός ή αιμομιξία).
Η νομοθεσία στηρίζεται σε συγκεκριμένες ηθικές παρατηρήσεις που σαφώς δίνουν τη δυνατότητα επιλογής, χωρίς όμως να μειώνουν τον ηθικό προβληματισμό που εμπεριέχει το ζήτημα της άμβλωσης. Η ελευθερία συνείδησης κατοχυρώνεται ως θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ανθρώπων. Τόσο στην περίπτωση των ιατρών όσο και στην περίπτωση της γυναίκας που κυοφορεί η επιλογή για την άμβλωση παραμένει ελέυθερη, καταστώντας το δικαίωμα της ελεύθερης συνείδησης στην προσωπική κρίση του ατόμου.
Όσον αφορά τους υπερασπιστές του δικαιώματος για ζωή του εμβρίου που κυοφορείται και τις θέσεις της εκκλησίας περί αφαίρεσης ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελεγχθούν οι λόγοι για τους οποίους μία γυναίκα οδηγείται στην απόφαση της άμβλωσης. Έχοντας ως δεδομένη τη φυσική αρτιότητα της υγείας της γυναίκας και του παιδιού και απορρίπτοντας τους κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι αναμφισβείτητοι, είναι σημαντικό να υπάρχει κοινωνική και ψυχολογική μέριμνα από την πολιτεία για το ζήτημα. Μία μη προγραμματισμένη κύηση ενδέχεται να προκαλέσει γενικευμένο άγχος, στρες και φόβο στη γυναίκα. Κοινωνικοί παράγοντες, όπως μόρφωση, ανεργία ή θάνατος αγαπημένου προσώπου είναι πιθανό να οδηγήσουν στην απόφαση της διακοπής μίας κύησης. Δεδομένου των παραπάνω, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υποστήριξης στο πλαίσιο μίας τέτοιας απόφασης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Βαχαβιώλου Φλωρεντία
Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπεύτρια