Πως μπορείς να στηρίξεις έναν άνθρωπο με άγχος;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με το άγχος. Ζώντας σε μία σύνθετη καθημερινότητα, αντιμετωπίζουμε διάφορους στρεσσογόνους παράγοντες και αυτό μπορεί να είναι δυσβάσταχτο.

Εργασίες που μπορεί να φαίνονται απλές, σε άλλους είναι δύσκολες και το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει ψυχική παράλυση. Είναι βέβαιο ότι όλοι έχουμε κάποιον στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το άγχος.

Υπάρχουν τρόποι για να επικοινωνήσουμε με άτομα που βιώνουν άγχος.

Αν και τα άτομα που παλεύουν με χρόνιο άγχος μπορεί να αναζητούν τον καθησυχασμό, η διαρκής παροχή του μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουν το άγχος.

Η έρευνα δείχνει ότι η επανειλημμένη διαβεβαίωση ότι “όλα θα πάνε καλά” δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης στον οποίο ο εγκέφαλος ενός ανήσυχου ατόμου αναζητά περισσότερη επιβεβαίωση και γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν ότι όλα θα πάνε καλά, αν και τις περισσότερες φορές θέλουν να αισθάνονται ότι ακούγονται.

Το να επιτρέψεις στους ανθρώπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα γιατί το άγχος τους είναι δύσκολο.

Η ενσυναίσθηση δεν σημαίνει ότι συμφωνείς μαζί τους.

Ο ρόλος σου στην υποστήριξή τους είναι να είσαι ακροατής και να τους παρέχεις συμπόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι με άγχος δεν περιμένουν από τους άλλους να λύσουν τις δυσκολίες τους για αυτούς.

Κρατήσου μακριά από συμβουλές εκτός εάν ζητηθεί συγκεκριμένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για το άγχος, τη λύπη ή τον πόνο τους για να νιώσουν ότι τους ακούνε και τους καταλαβαίνουν. Γενικά δεν ζητούν συμβουλές. Αν δεν ρωτούν τι να κάνουν, πιθανότατα αναζητούν συμπόνια και συναισθηματική υποστήριξη.

Είναι δύσκολο να ακούσεις συμβουλές από άτομα που δεν περνούν τα ίδια πράγματα με εσένα. Μπορεί να ακυρώσει τον πόνο τους ή να δημιουργηθεί εντονότερη ψυχική δυσφορία.

Περάστε χρόνο μαζί!

Πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με χρόνιο άγχος είναι επίσης μόνοι.

Το άγχος μπορεί να τους εμποδίσει να βγουν έξω μόνοι τους ή να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν. Ανεξάρτητα από τους λόγους που αγχώνονται, κάλεσε τους να κάνετε πράγματα μαζί, όπως θα κάνατε πάντα. Ενημέρωσε τους ότι αυτό που περνάνε δεν επηρεάζει τη σχέση σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να υποστηρίξεις τους ανθρώπους που παλεύουν με άγχος, ειδικά αν νιώθεις ότι προσπαθείς να είσαι υποστηρικτικός και δεν αισθάνεσαι ότι το εκτιμούν.

Όταν ένα άτομο βιώνει έντονα συναισθήματα άγχους, είναι πιθανό να απομονώνεται ή να αναπαράγει μη βοηθητικές συμπεριφορές για το ίδιο.

Εάν πιστεύεις ότι μία τέτοια κατάσταση αυξάνεται σε χρόνο και ένταση, μπορείς να ζητήσεις υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας.

Share it

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΡΘΡΑ

Αναζήτηση διαθεσιμότητας

Στείλτε μας τα στοιχεία επικοινωνίας και για πια ημερομηνία ενδιαφέρεστε να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας για επιβεβαίωση

Ο ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία.