Η πανδημία του Covid-19 που εξακολουθεί να μαίνεται σε όλο τον κόσμο εξασθενεί σοβαρά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και καθιστά εκατομμύρια άτομα με προβλήματα ακόμη πιο ευάλωτα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τα δεδομένα αναφέρουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών και αύξηση της ζήτησης παροχής ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ σε 130 χώρες, το 93% του πληθυσμού δηλώνει αύξηση ζήτησης παροχής ψυχολογικής υποστήριξης από την έναρξη της πανδημίας του COVI-19. Επίσης, πάνω από το 35% του πληθυσμού ανέφερε ζητήματα έκτακτης ανάγκης ή αναζήτησης θεραπείας υπό τη χρήση νευροληπτικών ή ψυχοδραστικών φαρμάκων.
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση στη διακοπή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε νοσοκομεία, μονάδες ψυχιατρικής επειγόντων περιστατικών και κέντρα ψυχικής υγείας.
Σημαντική υπολογίζεται η αύξηση των συμπεριφορών εξάρτησης, όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στον πληθυσμό μετά το lockdown ή η μεγαλύτερη συμμετοχή του πληθυσμού σε τυχερά παιχνίδια.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ σημειώνει επιδείνωση της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβάνοντας προβλήματα ύπνου, διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής, προβλήματα μνήμης, συχνότερης παρουσίας άγχους, ευερεθιστότητας και ευρύτερο αίσθημα σύγχυσης.
Η διατήρηση της ψυχικής υγείας σε ένα μεταβαλλόμενο και λιγότερο προστατευμένο περιβάλλον είναι εύθραστη.
Τέλος, γνωρίζουμε ότι η κοινωνική απόσυρση είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ψυχικών παθολογιών. Εάν τα μέτρα απομάκρυνσης και περιορισμού ήταν ευεργετικά στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας απουσία θεραπείας και εμβολίου, είναι προβληματικές στο πλαίσιο των ψυχικών διαταραχών. Είτε πρόκειται για μοναξιά, αίσθημα απομόνωσης ή δυσκολία στο να ζεις σε ένα πλαίσιο οικογενειακής βίας, η μείωση των συνηθισμένων κοινωνικών δεσμών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία.
Βαχαβιώλου Φλωρεντία
Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή: www.newsbreak.gr